Ska du ha en bänkborrmaskin eller en vanlig borrmaskin?

Ska du ha en bänkborrmaskin eller en vanlig borrmaskin?

Att välja rätt verktyg för uppgiften är A och O inom allt hantverk. Använd en bänkborrmaskin för mindre uppgifter men som ändå kräver precision och en och en radiell borrpress när du ska producera i högt tempo. Här går vi igenom olika typer av borrmaskiner.

Bänkborrmaskin, pelarborrmaskin eller borrpress är några av de vanligaste maskinerna som finns i maskinverkstaden. En borrpress är en maskin som vänder och för fram ett roterande verktyg till ett arbetsstycke. Borrpressen används främst för att borra hål, men när den används med rätt verktyg kan den användas för ett antal bearbetningsoperationer. De vanligaste bearbetningsoperationerna som utförs på en borrpress är borrning, brotschning, gängning, försänkning, försänkning och punktbeläggning.

Det finns många olika typer eller konfigurationer av borrmaskiner, men de flesta borrmaskiner delas in i fyra breda kategorier: upprätt känsliga, upprättstående, radiella och speciella ändamål.

UPPRÄTT BORPRESS
Den upprättstående borrpressen är en lätt borrmaskin som normalt har ett remdrivet spindelhuvud. Denna maskin används i allmänhet för måttligt till lätt arbete. Den upprättstående borrpressen har fått sitt namn på grund av att maskinen endast kan matas för hand. Handmatning av verktyget i arbetsstycket gör det möjligt för operatören att ”känna” verktygets skärverkan. Borrpressar finns som med golvstativ eller som bänkborrmaskin.

UPPRÄTT BORRPRESS
Den upprättstående borrpressen är en kraftig borrmaskin som normalt har ett drivspindelhuvud. Denna typ av borrmaskin används vid stora hålproducerande operationer som vanligtvis involverar större eller tyngre delar. Den upprättstående borrpressen gör att operatören kan mata eller kraftmata verktyget i arbetsstycket. Kraftmatningsmekanismen för automatiskt verktyget in i arbetsstycket. Vissa typer av stående borrpressar tillverkas också med automatiska bordshöjningsmekanismer.

RADIALARM BORRPRESS
Den radiella armborrpressen är en hålproducerande arbetshästen i maskinverkstaden. Pressen kallas vanligtvis för en radiell borrpress. Den radiella borrpressen låter operatören placera spindeln direkt över arbetsstycket istället för att flytta arbetsstycket till verktyget. Utformningen av den radiella borrpressen ger den en stor mångsidighet, särskilt på delar som är för stora för att enkelt kunna placeras. Radiella borrar erbjuder kraftmatning på spindeln, samt en automatisk mekanism för att höja eller sänka den radiella armen. Hjulhuvudet, som är placerat på den radiella armen, kan också placeras längs armen, vilket ger maskinen ökad användarvänlighet och mångsidighet. Detta ger operatören möjlighet att borra korsande eller vinklade hål i en uppsättning.

BORMASKINER FÖR SPECIELLA ÄNDAMÅL
Det finns ett antal typer av specialborrmaskiner. Syften med dessa typer av borrmaskiner varierar. Specialborrmaskiner inkluderar maskiner som kan borra 20 hål samtidigt eller borra hål så små som 0,01 tum.

Gängborrmaskiner: Gängborrmaskinen (Figur 4) eller gängborrpressen har flera arbetshuvuden placerade över ett enda bord. Denna typ av borrpress används när successiva operationer ska utföras. Till exempel kan det första huvudet användas för punktborrning. Det andra huvudet kan användas för gängborrning. Det tredje huvudet kan användas tillsammans med ett gänghuvud för att knacka i hålet. Det fjärde huvudet kan användas för att fasa.

Flerspindelborrmaskin: Den flerspindliga borrmaskinen kallas vanligtvis för en flerspindlig borrpress. Denna speciella borrpress har många spindlar anslutna till ett huvudarbetshuvud. Alla spindlar matas in i arbetsstycket samtidigt. Denna typ av borrmaskin är särskilt användbar när du har ett stort antal delar med många hål placerade nära varandra.

Micro-Drill Press: Mikroborrpressen är en extremt noggrann borrpress med hög spindelhastighet. Mikroborrpressen är vanligtvis mycket liten (Figur 6) och kan endast hantera mycket små delar. Många mikroborrpressar tillverkas som bänkmodeller. De är utrustade med chuckar som kan hålla mycket små borrverktyg.                

Torntyp borrmaskin: Tornborrmaskiner är utrustade med flera borrhuvuden monterade på en revolver. Varje revolverhuvud kan utrustas med olika typer av skärverktyg. Tornet gör att det nödvändiga verktyget snabbt kan indexeras i position. Moderna borrmaskiner av revolvertyp är datorstyrda så att bordet kan placeras snabbt och exakt.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *